EvaDa min sønn forsvant til Kosovo i 14 måneder

Jeg tillot min eksmann å reise på ferie med vår 10 mnd gamle sønn i juni 2008 for å være borte i 1 måned, fordi han ønsket å vise sin stolthet frem til familien sin i Kosovo.

eva bVi var separerte, men jeg trodde at han av hele sitt hjerte ville være her i Norge. Han hadde jobb, leilighet og venner her, så jeg hadde egentlig ingen tanker om at han skulle bortføre vår sønn. Guttens far er muslimsk, så det var en ærekrenkelse for hans familie der nede å skille seg. Naiv som jeg var så inngikk vi en avtale om at vi skulle ha delt foreldreansvar og han skulle ha daglig omsorg. Vi skulle bo sammen siden barnet var så lite, så skulle vi ordne opp i papirene senere.

Da han reiste kontaktet jeg advokat, fordi jeg angret på at jeg hadde gitt fra meg omsorgen. Det viste seg imidlertid seg at jeg ikke kunne endre dette uten om å gå igjennom et møte med han og hans advokat. Jeg måtte vente til han kom hjem, noe som viste seg å bli skjebnesvangert. Vi snakket sammen på telefonen, og han fortalte meg etter hvert at han hadde planer om å komme til Norge alene, uten gutten. Jeg ble så sint at jeg skrev disse ordene i affekt: "If you not bring back my baby ill kill you!" Denne tankeløse tekstmeldingen ble i senere brukt imot meg i rettsmøter som om jeg hadde rettet en reell drapstrussel mot min eksmann.

Guttens far kom hjem alene i september 2008

Advokatene ga faren en frist til å hente sønnen hjem i løpet av 14 dager. Ingenting skjedde, far fikk nye 10 dager, uten nytt. Jeg begynte å bli desperat og ba om begjæring for omsorgen på dagen, men advokaten min mente vi skulle vente, for å se det an. Sendrektighet fra min advokat gjorde at tid ble tapt, og første rettsmøte kom ikke opp før i februar 2009. Så jeg skiftet advokat i håp om at det var mer forståelse der, det var det dessverre ikke. Gode advokater er en sjelden vare, og først etter tredje bytte av advokat ble det tatt affære.  

Min eksmann benyttet tiden til å anmelde meg til barnevernet. Jeg ble beskyldt for misshandling og drapstrusler av barnefaren, som brukte min angivelige voldelighet som unnskyldning for å holde min sønn i utlandet.  Til min forbauselse ble han trodd, og han fikk faktisk utlevert voldsalarm av politiet.

Politiet var til ingen nytte

Da jeg kom til politistasjonen ble jeg møtt med forutinntatte holdninger og de var alt annet enn hjelpsomme. Politiet fortalt at dette ikke var en bortføringssak men en familiesak.

Men jeg ga meg ikke og troppet opp flere ganger, en gang ble jeg rett å slett skjelt ut og bedt om å gå hjem fordi jeg ikke hadde avtalt tid. En annen gang fikk jeg beskjed om at jeg ikke trengte å anmelde fordi jeg visste jo hvor barnet var. Jeg var på politistasjonen 5 ganger før de til slutt mottok politiet anmeldelsen, for så å henlegge den kort tid etter.

Da rettsforhandlingene endelig ble satt i gang hadde min eksmann barnevernet med seg som vitne i retten. Barnevernet bekrefter at jeg hadde drapstruet min eksmann. Barnevernet ga vitneprov om at de beste for barnet var å være i Kosovo, uten verken mor eller far. Alt dette kunne altså Barnevernet sverge for retten at var til min sønns beste, uten å overhodet å ha snakken med meg.

Handling, endelig!

I juni 2009 fikk jeg midlertidig omsorg for min sønn, og han ble etterlyst via Interpol og Kripos. På grunn av Politiets motvilje hadde jeg mistet verdifull tid og jeg hadde på dette tidspunktet mistet tiltro til myndighetenes innsats på dette området. Jeg fikk tips om å kontakte Martin Waage fra firmaet ABP World Group. De tok straks saken alvorlig og kontakter først myndighetene i Norge og fikk bekreftet at dette var ulovlig barnebortføring. Så reiser de til umiddelbart til Kosovo, med alle papirer oversatt og knyttet kontaktet myndighetene der nede. Karene fra ABP World lokaliserte gutten raskt, forhandlet med lokalt politi og fikk i gang et rettsmøte. Etter all sendrektigheten jeg hadde opplevd fra politiet og rettsvesenet i Norge, gikk ting unna i et forrykende tempo.

Rettsmøtet i Kosovo gikk i min favør. Og 7 uker etter at jeg hyret ABP World Group. fikk jeg beskjed fra Ambassaden om å komme ned å hente min sønn hjem til Norge. Myndighetene i der nede var redd for at barnefar vil stikke av med barnet om han fikk vite at jeg hadde vunnet frem, så politiet hadde hentet gutten og satte han på barnehjem i fire dager til jeg kom og tok ham hjem september 2009. Vel hjemme i Norge så har jeg måttet flytte til hemmelig bopel da jeg er redd for at barnefar igjen ville kidnappe vår sønn.

Er barnebortføring egentlig straffbart?

Barnefar er ikke straffet i denne saken og bor fortsatt her i landet på midlertidig oppholdstillatelse. Jeg har jo erfart at myndigheter og politi ikke hjelper meg, og lommeboken er tom, etter over et år med advokater og rettssaker både her til lands og i utlandet. Mens barnefar får fri rettshjelp. Jeg er blitt fortalt at jeg havnet i det de kaller "fedrefella". Alle rettigheter er knyttet opp til hvem som har daglig omsorg, og har man daglig omsorg så er det heller ikke straffbart å bortføre barn. Siden jeg var så naiv å gi fra meg daglig omsorg for en periode, så endte jeg opp som en slags "lavkasteforelder" sammen med helgepappaene. Men heldigvis, fordi jeg er kvinne, slapp jeg å betale barnebidrag under bortføringen - på tross av at min eksmann var frekk nok til å søke til NAV om bidrag.

Mitt råd til andre foreldre

Til foreldre som opplever samme motvilje fra politi og myndigheter som jeg har gjort, så anbefaler jeg å ta kontakt med  ABP World Group for å få profesjonell hjelp så fort som mulig. Jeg tapte mye tid fordi jeg hadde for stor tiltro til styresmaktene i Norge, og jeg var nær ved å miste min sønn på grunn av det.

 

AddThis Social Bookmark Button

Om Bortført.no

Bortført.no er en nettside som er laget av foreldre med barn bortført utenlands.
  • Bortført-nettverket kan gi deg råd og hjelp basert på erfaringer.
  • Akutt situasjon ring politiet 02800.
  • Er du usikker på hva en barnebortføring er? Les  mer her
  • Kontaktpersoner Kjell Schevig: 915 81 146 kjellis@online.no og Tommy Hoholm: 992 68 144 tommyhoholm@gmail.com. Fluent English speaking advisor Julie Muren: 984 89 181 juliemuren@mail.com 

Bortført fondet

Bortført-fondet er en ideell forening med formål å samle inn midler for å hjelpe foreldre som er belastet med store kostnader, samt drive aktiv forbygging mot barnebortføring fra Norge.

Les mer om Bortført-fondet